Over mij

Mijn foto
Ik wil mijn werk graag goed doen. Kwaliteit van zorg toetsen aan het naleven van regels heeft misschien voordelen omdat je dan iets hebt om te 'meten'. Maar in mijn dagelijks werk loop ik in toenemende mate aan tegen het gevaar ervan: dat aan het eind van de rit het enige dat werkelijk telt de belangen van de zorgverlener zelf zijn. En wat is dan nog 'goed doen'? Vragen hierbij en ideeēn hierover genoeg - lees maar.

dinsdag 4 januari 2011

Hobbyclub

Ik kreeg via de mail een opmerking van een collega, dat wij verloskundigen ons moeten opstellen als professionals, omdat we anders als hobbyclub worden beschouwd en ook zo worden behandeld.
Verder had ze moeite met het woord 'vroedvrouw'.


De term 'hobbyclub', die heb ik eerder langs horen komen in de discussie over de positie van verloskundigen, vooral hoe de media ons neerzet.


Hoe zit dat, met 'professional' versus 'hobbyclub'?


Even denken. Enerzijds heb je de timmerman. "Een timmerman is een vakman (die een opleiding houtbewerking heeft gevolgd)", staat er op Wikipedia. (Overigens is de rest van de tekst over timmermannen lezenswaardig; je hebt vele specialismen).
Een vakman dus, een professional. 
Anderzijds heb je doe-het-zelvers. Die timmeren ook wat af, maar doen dit in hun vrije tijd, als hobby, en niet voor de kost. 'Echte' timmermannen staan vast geregeld met hun hoofd te schudden over de creatieve oplossingen voor bouwproblemen die doe-het-zelvers hebben weten te bedenken. 
Doe-het-zelvers kunnen bekwaam genoeg zijn, maar professionals heten ze nooit bij het uitoefenen van hun hobby.


Wat maakt ons tot vakvrouwen, wat tot hobbyisten?


(Terzijde. Het beroep timmerman heet nog altijd 'timmerman', ook al zijn er ongetwijfeld een heel aantal vrouwelijke timmerlieden. Het argument om de term 'vroedvrouw' maar helemaal overboord te gooien omdat het sneu is voor de mannelijke vroedlieden onder ons, vind ik niet zo'n sterke. Dit item zou wat mij betreft op een 'timmermannen-manier' mogen worden opgelost. Gewoon handhaven die naam dus.)


Wanneer zijn wij 'professionals'? 
Feitelijk gaat dit hele blog over deze vraag - waar ligt de kern van ons vak?


Vroedvrouw of gynaecoloog - dat zijn wat mij betreft twee totaal verschillende beroepen. Vroedvrouwen worden hobbyisten, als ze zich gaan bezighouden met 'gynaecologenwerk'. Net zoals gynaecologen hobbyisten worden, als ze zich bezig houden met 'vroedvrouwenwerk'. 
Dat betekent niet dat er geen delen zijn van het ambacht 'gynaecoloog' waar een vroedvrouw zich prima verdienstelijk in kan maken. En het betekent ook niet dat er geen delen zijn van het ambacht 'vroedvrouw' waar een gynaecoloog best goed in kan zijn. Er is nou eenmaal overlap. 
Maar niet elke man met een hamer is een timmerman. 'Professional'....dat is een heel ander verhaal.


Wij krijgen in de media het etiket 'hobbyclub' terecht opgeplakt, als we ons ambacht niet helder weten te concretiseren en het teveel willen laten lijken op het ambacht 'gynaecoloog'.
Dat is eeuwig zonde, want het ambacht 'verloskundige/vroedvrouw' is van bijzonder grote waarde, welke naam je ook wilt gebruiken. 
Als wij niet als hobbyclub willen worden behandeld, moeten we zien onze eigen beroepsidentiteit stevig terug in het zadel te helpen. 
Daar varen moeders en kinderen wel bij.


Rebekka Visser, vroedvrouw.

2 opmerkingen:

  1. Right on weer, Rebekka. Je schrijft altijd precies wat ik denk :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik denk dat je eens moet kijken wie deze term in de mond/pen neemt en daar mee gaat lopen rondzwaaien. Dat zegt waarschijnlijk 10 x meer iets over die persoon dan over deze zogenaamde hobbyclub zelf....want die bestaat niet.

    BeantwoordenVerwijderen