Over mij

Mijn foto
Ik wil mijn werk graag goed doen. Kwaliteit van zorg toetsen aan het naleven van regels heeft misschien voordelen omdat je dan iets hebt om te 'meten'. Maar in mijn dagelijks werk loop ik in toenemende mate aan tegen het gevaar ervan: dat aan het eind van de rit het enige dat werkelijk telt de belangen van de zorgverlener zelf zijn. En wat is dan nog 'goed doen'? Vragen hierbij en ideeēn hierover genoeg - lees maar.

zaterdag 12 maart 2016

Alledaagse devaluatie van de wetenschap, deel 2.

Zeg collega, val jij ook zo vaak van verbazing van je stoel?

Ik ben niet gek op het CPZ, dat was inmiddels vast wel duidelijk.
En al helemaal niet op 'integrale zorg' (Geen idee waar ik heen zou moeten linken voor een definitie. Lees: je mag zelf bepalen wat dat inhoudt - echt waar.) Met als spoorboekje de Concept-Zorgstandaard.

Er gaat over die malle Concept-Zorgstandaard binnenkort gestemd worden. Een totaal Onzinnige, Onleesbare en Onbruikbare tekst. Ik vind het ronduit een belediging voor het veld dat dit ding aan hen wordt voorgelegd.

Wie zit er op zo'n spoorboekje te wachten? Ik niet. 
Ik bespreek gewoon met de vrouw die tegenover me zit ('de zwangere') wat voor zorg ze nodig heeft. Dat kan ik iedereen aanraden. Maak het niet moeilijker dan het is.

Toch zit die zorgstandaard me behoorlijk dwars. Vanwege het web van leugens dat er omheen gespannen is.

Het 'leugentje om bestwil' van de week, uit het standpunt van de KNOV over de zorgstandaard:

'KNOV is voor integrale zorg en verder verbeteren van de geboortezorg. De beste zorg aan moeder en kind staat voor ons voorop. Er is een verschuiving nodig van de huidige gefragmenteerde zorg voor moeder en kind naar een geïntegreerde aanpak. Daar wordt in het land door verloskundigen en gynaecologen hard aan gewerkt. En dat heeft resultaat: de babysterftecijfers nemen jaarlijks verder af!'

'Huidige gefragmenteerde zorg'?? 

Maar vooral die afnemende babysterfte, daarvan viel ik van m'n stoel. 
Is dit gewoon een aandoenlijke verwarring van correlatie en causaal verband en verder onschuldig?
Ik geloof er niks van.
Het zijn een paar welbewust geformuleerde zinnen waarvan iedereen weet dat het leugens zijn - en toch zegt iedereen het.
Want de minister dringt en duwt - en wij? Wij kruipen en glibberen en glijden.

Hier kun je mijn vierde blogpost lezen, november 2010. Meer dan 6 jaar geleden. We wachten nog steeds op analyse van die sterftecijfers en ook is er geen enkele poging gedaan te zorgen voor onderbouwing van voorgestelde veranderingen.

Als je als zwangere vandaag de dag meer wil weten over de integriteit van je zorgverlener, hoef je alleen maar even te vragen hoe die over 'integrale zorg' denkt. 
Hoor je vervolgens vage woorden, dan zou ik zeggen: wegwezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten