Wanneer een kat haar jongen krijgt, zoekt ze een donkere, beschutte plek.
In een doos met een dekentje erin, of misschien in een donker hoekje van een kast.
Je hoopt misschien maar steeds dat je erbij bent als de jonkies geboren worden, maar meestal - kom je op een ochtend beneden en dan liggen ze er...
Op een dag was er een groep wetenschappers die besloot te bestuderen hoe het geboorteproces bij een kat verloopt. Ze vroegen aan katteneigenaren om op te letten wanneer hun kat jongen ging krijgen en ze op dat moment naar hun laboratorium te brengen - een helder verlichte ruimte, voorzien van schone instrumenten en een grote klok.
Daar konden deskundigen de katten bestuderen, met gebruikmaking van geavanceerde apparatuur, alles nauwkeurig bijhoudend in verslagen.
Als je langs de laboratoria liep, kon je buiten al de geluiden horen van luid mauwende katten in nood, constant bestudeerd door wetenschappers..
De wetenschappers bestudeerden de katten tijdens het jongen, jaar in jaar uit, en zagen dat de jongen vaak moeilijk geboren werden, dat het een langdurig proces was, bijna ondraaglijk voor de moeder-kat; dat veel jonkies in matige toestand geboren werden en beademd moesten worden.
Dus het was niet vreemd dat hun conclusie was: 'het geboorteproces bij de kat verloopt moeizaam'.
Deze wetenschappers bekommerden zich om die arme katten en besloten diverse machines uit te vinden om de katten te helpen bij het jongen; hormonen om het proces te versnellen, pijnstillers om de pijn te verminderen..zelfs vernuftige operaties om de jonkies snel geboren te laten worden.
De wetenschappers schreven artikelen over de problemen die ze hadden waargenomen bij het geboorteproces van de kat en over de oplossingen die ze er voor hadden gevonden en al gauw begonnen mensen spontaan hun kat naar de laboratoria te brengen, waar alle apparaten en technieken beschikbaar waren en iedereen zei: 'dit moet wel de veiligste plek zijn voor een kat om haar jongen te krijgen'.
En dat dit ooit als experiment begonnen was, en van dat donkere hoekje in de kast, dat werd vergeten..
Over mij
- Rebekka Visser
- Ik wil mijn werk graag goed doen. Kwaliteit van zorg toetsen aan het naleven van regels heeft misschien voordelen omdat je dan iets hebt om te 'meten'. Maar in mijn dagelijks werk loop ik in toenemende mate aan tegen het gevaar ervan: dat aan het eind van de rit het enige dat werkelijk telt de belangen van de zorgverlener zelf zijn. En wat is dan nog 'goed doen'? Vragen hierbij en ideeēn hierover genoeg - lees maar.
zaterdag 6 november 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
ja goed!!!
BeantwoordenVerwijderenmooie vergelijking :-)
idd mooie vergelijking !!!!!
BeantwoordenVerwijderenZo waar als het maar zijn kan, helaas...
BeantwoordenVerwijderen